Petit bleu de gascogne

Paladin Des Gorges De Ciara, Sisu
s. 13.5.2019
Lahden pentunäyttely © TEXterri


Sisu Kennelliiton jalostustietojärjestelmässä


Kasvattaja: Damien Debrosse, Ranska
Omistaja: Paula Virta

Kun Mirva ja Terhi tarjosivat mahdollisuutta osallistua pennun tuontiin Ranskasta, olin todella otettu ja innoissani tästä tilaisuudesta. Kotona oli kuitenkin kaksi nuorta koiraa, joiden kanssa harrastaminen oli vasta alussa. Pitkän miettimisen jälkeen tulin siihen tulokseen, että minulla on kädet melko täynnä näiden kahden kanssa, joten päätin jäädä odottamaan seuraavaa tilaisuutta ottaa Elmolle (Cazador Grande Le Petit Espoir) samanrotuinen kaveri.

Vain muutama päivä tämän päätöksen jälkeen meidän elämämme sai yhtäkkiä kohtalokkaan käänteen, kun toiseksi nuorin koiramme alkoi ontua etujalkaansa ja syyksi paljastui luukasvain, joten koira oli pakko lopettaa. Tämä koira oli Elmon paras kaveri ja Elmo selvästi masentui kaverin poismenosta. Tunnen oman laumani koirat hyvin ja tätä tilannetta ei tarvinnut kovin kauaa seurata, kun tiesin, että Elmolle oli saatava uusi kaveri. Onneksi Ranskasta löytyi vielä meille urospentu ja kuin ihmeen kaupalla oma suosikkini pentueesta oli edelleen kotia vailla. Siitä alkoi todella pitkältä tuntunut pennun odotus.

Sisun saapuessa meille se oli maailman kiltein ja helpoin pentu, jonka kanssa ei juuri edes huomannut, että laumaan on tullut uusi pentu. Parissa viikossa Sisu kuitenkin kotiutui, ja siitä kuoriutui utelias ja joka paikkaan ehtivä pentu, joka keksii koko ajan kaikkea uutta puuhattavaa. Sen jälkeen ei enää ollut epäselvää, että talossa on koiranpentu.

Sisu on luonteeltaan tuumailija, ehkä vähän jopa sellainen vanha sielu. Sisu on myös paljon rauhallisempi kuin Elmo-serkkunsa, mutta Sisullakin on tottakai omat temppunsa ja metkunsa. Sisulla on melko paljon omaa tahtoa ja välillä tuntuu, että se voisi mennä vaikka läpi harmaan kiven, jos vaan on päättänyt tehdä niin. Aivan pienestä asti Sisu on äännellyt jonkinlaista kurnutuksen ja marinan yhdistelmää, kun se on epävarma tai jos sen mielestä jokin asia on huonosti. Tämän osalta Sisua on ollut helppo tulkita, vaikka välillä joutuu muuten miettimään mitä sen päässä mahtaa liikkua, kun se istuu tuumailemassa asioita.

Elmo on kovin onnellinen uudesta ystävästä ja Sisu on tullut heti hyvin toimeen lauman kaikkien koirien kanssa. Välillä Elmolla ja Sisulla menee sukset ristiin vetoleikkien ohessa, kun jompikumpi erehtyy läpsäisemään toista tassulla päähän ja toinen vastaa tähän ”puremalla” kaveria tassusta, eikä kumpikaan tykkää kaverin reaktiosta omaan hölmöilyyn. Hetken hammasteltuaan molemmat katsovat hölmistyneenä toisiaan, että mistähän tässä nyt tulikaan sanomista ja jatkavat sitten leikkimistä kuin mitään ei olisi tapahtunutkaan. Näiden kahden touhujen seurailu on siis usein hyvin viihdyttävää ja myös huvittavaa. Sisu ottaa Elmosta mallia monessa asiassa ja seuraa reippaasti serkkunsa jalanjälkiä. Toivottavasti tulevaisuudessa nämä kaksi kulkevat sujuvasti yhdessä myös metsällä, lupaavalta ainakin näyttää.

Olen sanoinkuvaamattoman kiitollinen Mirvalle, Terhille ja Tepolle, kun olette tuoneet tämän upean sinisen luppakorvan Suomeen meidän kaikkien iloksi. Suuri kiitos myös Damien Debrosselle tästä luottamuksen osoituksesta!


Näyttelyt:


VUOSI 2019:

Lahti pentunäyttely 27.10.2019
tuomari: Tarja Kolkka
tulos: PPEK1 KP ROP-pentu RYP-4
arvostelu:
Erittäin korkeatasoinen, lupaava 5 kk:n ikäinen urospentu, jolla kaunis oikealinjainen pää. Hyvä kuono-osa. Hyvät huulet ja oikein kiertyneet sopivanpituiset korvat. Hyvä ylä- ja alalinja. Tasapainoisesti kulmautunut. Erinomaiset pentumaiset liikkeet. Oikeanmuotoiset käpälät, jotka voisivat olla vieläkin tiiviimmät.

************************************************