PETIT BLEU DE GASCOGNE ROTUNA (kokemuksiamme rodusta)

Miksi juuri petit bleu de gascogne?

Petit bleu de gascogne on alkujaan puhtaasti käyttökoira ja sitä se on myös edelleen. Rotu ei ole jakautunut erillisiin käyttö- ja näyttölinjoihin. Niin sen toivotaan olevan myös jatkossa.

Aktiivisuuteensa takia pbdg tarvitsee runsaasti liikuntaa sekä nenätyöskentelyä. Kiinnostus riistaan ja riistainto on edelleen rodulla luontaisesti hyvin vahva. Siksi pienriistan metsästys on varsin sopiva harrastus pbdg:n kanssa. Muita rodulle soveltuvia harrastuksia on mm. jäljestys. Keski-Euroopassa rotua on käytetty myös ns. man trailingiin eli ihmisen etsintään. Juuri harrastusten monipuolisuus sai meidät kiinnostumaan tästä rodusta.

Minkälainen se on kotona?

Petit bleu de gascogne on koira siinä missä muutkin koirat. Se on usein ulkona aktiivinen ja reipas, mutta etenkin aikuistuttuaan se osaa sisällä rauhoittua omiin oloihinsa. Vilkkaampien yksilöiden kanssa rauhoittumista voi joutua harjoittelemaan pentuna esim. tilaa rajaamalla. Pahimman tuhovimman aikaan pennulle on hyvä jättää sallittua tuhottavaa, kuten maitotölkkejä.

Pbdg on laumakoira ja se on parhaimmillaan kun sillä on koiraseuraa. On hyvin vaikea nähdä tätä rotua onnellisena ainoana koirana. Koska pbdg on laumarotu, niin se on myös hyvin taitava lukemaan muita koiria ja luovimaan laumassa. Rotu ei ole kovin dominoiva ja usein uroksetkin tulevat toimeen muiden urosten kanssa.

Yksi ominaisuus joka rodussa tuntuu näkyvän vahvasti, on ahneus ruokaa kohtaan. Petit bleu de gascognet on myös erittäin fiksuja ongelmanratkaisijoita. Ne oppivat hyvin nopeasti mm. avaamaan ovet niin halutessaan.

Petit bleu de gascognen koulutettavuus on kohtuullisen hyvä, ottaen huomioon,että kyseessä on ajava koira. Rodun kuuluu olla peräänantamaton ja siksi petit bleu de gascogne voi tuntua hyvin jääräpäiseltä. Tämä ominaisuus on kuitenkin tarpeellinen metsästystilanteessa. Omistajan on löydettävä keino motivoida koiraansa toimimaan yhteistyössä. Yksilöstä ja tilanteesta riippuen ne palkkaantuvat joko ruuasta, lelusta tai omistajan kehuista.

Petit bleu de gascognet Suomessa

Tammikuussa 2019 rodun kanta maassamme on 22 yksilöä. Tällä hetkellä Suomessa on käytännössä edustettuna kolmen eri suvun koiria: Virosta tuodut sisarukset (3kpl, syntyneet 6/2013) ja Puolasta tuotu narttu (synt. 10/2017) ovat sukua toisilleen. Lisäksi on Ranskasta tuotu narttu (synt. 8/2014) ja Ranskasta tuodut veljekset (synt. 8/2015). Näistä Ranskasta tuotu narttu eli Eleta on yhdistetty toiseen Ranskan veljeksistä eli Nemoon, josta syntyi 11 jälkeläistä. Näistä yksi asuu Unkarissa. Nemon veli Lanttu on yhdistetty yhteen Virosta tuoduista sisaruksista ja tästä pentueesta on 5 jälkeläistä. Käytännössä Suomeen tarvitaan lisää uutta verta eli tuonteja, mikäli rodun kanssa halutaan päästä jalostuksessa eteenpäin ja geenipooli saadaan täällä kasvamaan.

Kenelle petit bleu de gascogne?

Rotu soveltuu parhaiten aktiivisesti liikkuvalle koiraihmiselle. Pbdg on henkisesti hitaasti kehittyvä rotu, joten sen nuoruusvuodet voivat koetella omistajansa pinnaa moneen kertaan. Siksi sen omistajalla tuleekin olla rutkasti huumorintajua.

Petit bleu de gascognen viehätyksen tajuaa, kun sen on kerran tavannut. Tämä on sellainen rotu, joka täytyy kokea. Huomataksesi sen jälkeen, että oletkin jo koukussa.