Mitsuhoshi Dairiki, Jalo
s. 30.3.2017
11/2018


Jalo Kennelliiton jalostustietojärjestelmässä

Jalo AkitapedigreessäKasvattaja: Irina Solovieva
Omistajat: Mirva Kääriäinen

Mitsuhoshi Dairiki eli Jalo on pitkään haaveilemani brindle akita uros. Jalon ei ollut alkuun tarkoitus jäädä meille kotiin, vaan olimme toisen omistajansa Katjan kanssa päättäneet etsiä Jalolle hyvän sijoituskodin. Kun menin Jaloa noutamaan sen saavuttua Suomeen, niin sydämeni suli siinä hetkessä, kun tapasin Jalon ensimmäisen kerran. En voinut uskoa, että jo toistamiseen olimme onnistuneet saamaan ulkomailta näin hyvää energiaa omaavan akitan. Päätös Jalon jättämisestä kotiin sinetöityi viimeistään siinä vaiheessa, kun Akai hyväksyi sen osaksi meidän laumaan ilman suurempia mukinoita. Meidän tytöt rakastuivat tähän hurmuripoikaan jo heti ensi hetkistä.

Jalo onkin meille muutettuaan todistanut olevansa luonteeltaan mitä tasapainoisin urosakitan alku. Se ei ole vielä kertaakaan kyseenalaistanut Akain auktoriteettia. Jalo joutui myös heti alkuun aikamoiseen pyöritykseen, kun meille syntyi muutama kuukausi sen Suomeen saapumisen jälkeen 11 ajokoirapentua. Jalo osasi kohdella pentuja niin kauniisti, vaikka oli itsekin vielä iso pentu.

Lempeydestään huolimatta Jalossa on nähtävissä myös toinen puoli, mikä uros akitassa mielestäni saakin olla. Se on hyvin vahtiviettinen, kohdistuen omaan kotiin ja omaan laumaan. Jalo ei myöskään pidä vieraista uroksista, vaikkei olekaan pahimman luokan pullistelija.

Ulkomuodollisesti itseäni miellyttää Jalon hyvä sivuprofiili, sillä on kaunis rakenne. Luusto on kokoon nähden sopiva, raajaluusto voisi olla ehkä aavistuksen vahvempi. Pää ja ilme on Jalolla hienot, väristä puhumattakaan; Jalon brindle väritys on täysin oma unelmani. Karvanlaatu on myös Jalolla erinomainen. Korvat on teini-iässä edelleen hyvin pehmeät ja etunojaiset, jonka vuoksi korvien päät vielä lörpöttää ja saa Jalon näyttämään pentumaiselta. Toivon, että korvat tuosta ajan kanssa vielä rustottuvat, jotta niihin tulee ryhtiä. Itse pidän akitoilla voimakkaasti etunojaisista korvista ja koska meillä kotonakin löytyy näitä omaan makuun liian pystykorvaisia yksilöitä, on Jalo sen suhteen toinen ääripää. Maininnan arvoinen on vielä Jalon kauniit tassut, toisen omistajansa ollessa tassufriikki, on tämäkin pelkkää plussaa.

Omasta näkökulmastani Jalossa yhdistyy monta hyvää asiaa: itseäni miellyttävä sukutaulu, akitalle ihan kohtuullinen monimuotoisuus (tutkittu VGL:n testillä), hyvä luonne ja tasapainoinen rakenne. Jalo on unelmieni brindle akita uros. Ei sen vähempää.Näyttelyt:


VUOSI 2017:

Vantaa PN 16.9.2017
tuomari: Tuula Plathan, Suomi
tulos:
arvostelu:

************************************************