Mirvan akitalauma joulukuussa 2013

AKITAMAISTA ELÄMÄÄ (Mirvan omakohtaisia kokemuksia rodusta)

Living with akita in english

Olin etukäteen lukenut akitasta rotuna paljon, positiivisten kokemusten lisäksi myös negatiivisista kokemuksista. Siksi olin hieman varuillani mitä tuleva pitää, kun Kuro saapui perheeseemme. Olen kuitenkin yllättynyt hyvin positiivisesti tämän rodun suhteen. Akita on mielestäni helppo koira oikealle ihmiselle. Ja mitä se sitten tarkoittaa? Tässä hieman omia kokemuksia niistä asioista, joista itse olin kiinnostunut tietämään lisää, kun rotuun tutustuin.

Koirasosiaalisuus

Kaikki akitamme ovat sosiaalisia omassa laumassaan. Meillä akitat elävät neljän koiran sekalaumassa, johon kuuluu yksi uros ja kolme narttua. Koiramme eivät tappele keskenään, koska niiden ei anneta tapella. Olemme oppineet lukemaan niitä ja ennaltaehkäisemme tilanteita, joista voisi mahdollisesti syntyä riitaa. Tällaisia tilanteita ovat pääasiassa ruokailutilanteet ja niinpä jokaisella on oma ruokapaikkansa, tarvittaessa oven/koiraportin takana. Näin jokaisella koiralla on oma ruokailurauha. Luita koiramme eivät syö samoissa tiloissa ja ne kerätään aina syömisen jälkeen pois. Luita ei ole lupa piilottaa. Nämä ovat asioita, joissa meillä on pakko pitää tiukka kontrolli, sillä kaikki perheemme koirat ovat ahneita ja valmiita puolustamaan ruokaansa.

Vieraat koirat ja niiden sietäminen riippuu täysin yksilöstä. Kuro sietää vain muutamia tuttuja koiria, joita on tavannut pennusta asti. Täysin vieraita koiria se sietää hyvin valikoivasti, jos ne eivät provosoi sitä ja jos ollaan muualla kuin sen omalla reviirillä. Akai on sosiaalinen tyttöjen kanssa, mutta vieraita uroksia se ei enää sulata kovin helpolla. Tiedän, että on olemassa sosiaalisempiakin akitoja. Pentua ottaessa olisin itse kuitenkin mieluiten varautunut siihen, että koira on vieraskoira-aggressiivinen, jottei myöhemmin tule turhia pettymyksiä.Akai & Kuro leikkivät 3/2012


Riistavietti/saalisvietti

Molemmat akitamme ovat kiinnostuneita riistasta, myös niiden hajuista. Olen kuitenkin elänyt hyvin vahvasti riistaviettisen bracco italianon kanssa, joten siihen verrattuna nämä ovat kuitenkin helppoja (eivät ole kadonneet tuntikausien ajoreissuille, kuten eräät). Molemmilla akitoillamme on onneksi myös vahva laumavietti ja etenkin Kurolla se ajaa usein riistavietin edelle. Valitsen kuitenkin koirien irtipitopaikat huolella, sillä koskaan ei voi olla liian varovainen.

Varautuneisuus ja vahtivietti

Omat koiramme ovat sosiaalisia vieraita ihmisiä kohtaan. Tästä olemmekin saaneet kiitosta molempien koirien kanssa muun muassa eläinlääkärissä. Omassa tärkeysjärjestyksessäni sosiaalisuus ihmisiä kohtaan on huomattavasti tärkeämpää kuin sosiaalisuus vieraita koiria kohtaan. Koirillamme on kohtuullinen vahtivietti, joka kohdistuu lähinnä omaan pihaan. Akitamme siis ilmoittavat pihaan tulijoista haukkumalla. Myös etenkin syksyn pimeillä koirillamme on tapana ilmoittaa takametsässämme liikkuvista eläimistä.

Perhekoirana

Meillä akitat ovat osoittaneet olevansa perhekoiria parhaimmillaan. Molemmat rakastavat lapsia, myös vieraita lapsia. Niillä on käsittämättömän pitkä pinna, eikä kumpikaan ole koskaan murissut omille tai vieraille lapsille.

Myös perheen muut lemmikit, kuten meillä meidän kissat, menevät täysin ongelmitta koiriemme kanssa. Tiedän itse asiassa useammankin perheen, joissa on akitan lisäksi ainakin yksi kissa.

Aktiivisuus

Kuten itse olen saanut todeta, aktiivisuus on hyvin yksilöllistä. Kuro jaksaa tehdä ja mennä, mutta se ei vaadi sitä. Tarvittaessa se tyytyy vähempäänkin ulkoiluun. Akai taas on hieman eri maata. Se on ollut jo pennusta asti paljon energisempi kuin Kuro vastaavassa iässä. Akai tykkää fyysisestä ja reippaasta liikunnasta. Talvella se jaksaa yksin painaa syvässä lumihangessa kuin pieni kenguru. Mikäs sen parempaa kuin juosta itseltään virta pois.

Omasta mielestäni akita sopii ihmiselle, joka haluaa liikkua kohtuullisesti. Ja kestää ulkoilla viileämmilläkin ilmoilla, sillä mitä kylmemmäksi ilma kesän jälkeen muuttuu, sitä enemmän virtaa ainakin omista koiristani löytyy!