Dodzin Saburo Kin, Dodzi
s. 14.11.2016
3/2017


Dodzin AkitapedigreessäKasvattaja: Ekaterina Dyba
Omistajat: Tuija Merkkiniemi

Mirva tutki joulun 2016 tienoilla myynnissä olevia akitan urospentuja ja kun Dodzin osui kohdalle, oli meille molemmille selvää, että tämän uroksen haluaisimme Suomeen kasvamaan. Dodzin oli jo pentuna ihanan maskuliininen urospentu ja Terhin näkökulmasta oli tärkeää, että sukutaulusta löytyy myös Sachin sukua. Sachista kun ei meille koskaan jatkoa saatu.

Dodzin vietti Terhin kotona reilut pari vuorokautta Suomeen tultuaan ennen kuin matkasi sijoituskotiinsa pohjoiseen. Dodzi oli alusta lähtien varsinainen hännänheiluttaja ja pusupoika. Todella reipas pienimies, joka tuli alusta asti hienosti Nemon kanssa toimeen. Oli ihana seurata poikien leikkiä yhdessä: vaikka kokoeroa olikin melko huimasti, niin Dodzi kyllä piti puoliaan ja Nemo kunnioitti Dodzia. Dodzin otti ihmiseen todella hyvin kontaktia ja palkkaantui jo pelkästä huomiosta, vaikka oli selvästi myös erittäin perso nameille. Uskon, että Dodzissa on niin paljon koulutuspotentiaalia kuin omistajalla vain riittää kiinnostusta kouluttaa. Parissa päivässä Dodziin ehti jo kiintyä kovasti ja olo oli haikea, kun Dodzi jatkoi matkaansa. Ihanaa on kuitenkin tietää, että Dodzi pääsi niin odotettuna rakastetuksi perheenjäseneksi ja on mitä parhaimmassa kodissa. ♥

Dodzilla todettiin kesällä 2017 hampaiden kiillevaurio. Koska kiillevaurio saattaa periytyä myös jälkeläisille, päätimme osaltamme sulkea Dodzin pois jalostuskäytöstä. Dodzin siirtyi näin Tuijan omistukseen. Vaikka meitä harmittikin sekä omasta että Tuijan puolesta, niin olemme onnellisia, että Dodzi on täällä. Näin saimme Suomeen tämän upean punaisen pusupojan ja tutustuimme Tuijaan ♥


Tuijan kertomaa:

Dodzi on kuin pikkuinen nallekarhu. Niin suloisen näköinen, että sydän sulaa, kun pojan ruskeita silmiä jää rakastuneena tutkiskelemaan. Vaikka ulkonäkö on täydellinen niin luonne on se mihin Dodzissa rakastuttiin. Hän on kaikkien ystävä ja osoittaa sen ihmisille suukoilla ja syliin kiipeämisellä. Tähän mennessä aina uuden ihmisen tavatessaan hän on vetänyt isot korvansa taakse, napannut crocsin suuhun ja kiehnännyt pientä onnen urinaa pitäen uuden tuttavuuden jaloissa. Kun vieras pääsee istumaan Dodzi on jo nuolemassa korvaa. Ikinä vielä ei ole pystynyt olemaan akitamaisen välinpitämätön, kaikki ihmiset ja koirat on otettu ilolla vastaan.

Dodzin on kaikelle avoin ja utelias pieni pentu, joka ei pienestä hätkähdä, vaan tutkii mielenkiinnolla kaikki uudet ja oudot tilanteet. Ehkä jonkinlaista saalistusviettiä työntyy esiin kun ollaan lenkillä, lumet sulaa ja hangesta paljastuu karkkipapereita ja muita roskia, jotka tuulen voimasta lähtevät leijailemaan. Mitä Dodzi tekee: ensin vaanii omasta mielestään hyvin matalana ja lopussa hyökkää vielä hiukan kömpelön näköisesti saaliin kimppuun. Olemus kertoo kuinka onnellinen pieni pentu on saatuaan saaliin kiinni, mutta käskettäessä roska jätetään siihen eikä oteta mukaan. Tästä pääsen siihen, että saan kehua kuinka älykäs koira Dodzi on. Välillä tuntuu kuin Dodzi ymmärtäisi kaiken mitä sanon, koska hän toimii juuri niin kuin täytyy. Esimerkkinä ensimmäisissä näyttelyissä Dodzi ei hyökkäillyt tai haukkunut. Ohikulkevien toisten koirien tavoittelusta kielsin kerran ja lopetti heti eikä tarvinut uudestaan sanoa samasta. Tottakai kotona välillä saa pieniä riekkumiskohtauksia toisen koiramme Nadan kanssa jolloin korvat katoaa molemmilta. Hassua sinänsä etteivät kuule, vaikka molemmilla on ISOT korvat, mutta se kuuluu pennun elämään. Vaikka Dodzille voisi opettaa kaikki maailman temput ja hän varmasti oppisi ne todella nopeasti, emme ole harjoitellut vasta kuin näyttelyitä varten seisomista ja ulkona hihnakäyttäytymistä.

Kaiken kaikkiaan Dodzi on ihana ja rakastettava pörröinen pieni Akita poika, täynnä iloa ja tarmoa tarttua touhuun kuin touhuun. Samalla kuitenkin todella rauhallinen ja tasapainoinen poika.Näyttelyt:


VUOSI 2017:

Pello pentunäyttely 23.4.2017
tuomari: Maija Lehtonen, Suomi
tulos: PPK1 KP ROP-pentu RYP3
arvostelu:
5kk Hyväluustoinen urospentu. Oikeat rungon mittasuhteet. Mallikas pää. Hyvä ilme. Hieman kookkaat korvat. Ryhdikäs kaula. Hyvä ylälinja ja hännänkiinnitys. Lupaava rintakehän malli. Riittävät kulmaukset. Hieman korkea kinner. Voisi liikkua vakaammalla askeleella takaa. Hyvä karvanlaatu. Miellyttävä käytös.