Akain kanji

FI MVA Hokuoukensha No Masahiko Go, Akai
s. 23.03.2010
12/2017


12.1.2011 silmätutkimus: mRD (multifokaali RD) - todettu

Lonkkatutkimus 24.3.2011: C/B
Kyynärät: 0/0
Luonnetesti: keskeytetty Kastroitu 8/2015

Akai Kennelliiton jalostustietojärjestelmässä

Akai Akitapedigreessä

Akailla on MyDogDNA-terveyspassi

JÄLKELÄISET:
Lago de Alce -pentue 2011 (Akai x Kuro)
Suerte Rojo -pentue 2013 (Akai x Sachi)Kasvattaja: Jenna Hellman (tästä Akain pentueen sivulle)
Omistaja: Mirva Kääriäinen

Akaista voinee sanoa, että se oli rakkautta ensi silmäyksellä. Olin alunperin miettinyt Rommelin ja Kuron lisäksi laumaamme ihan muuta rotua kuin toista akitaa, mutta nähtyäni Akain ilmoituksen sen kasvattajan Jenna Hellmanin kotisivuilla ihastuin välittömästi tuohon suloiseen punaiseen poikaan. Lähdimme Akaita ”vain katsomaan” ja samalta reissulta saimme sen mukaamme. Eikä ole tarvinnut katua!

Akai on kolmas uroskoirani, mutta ensimmäinen urosakitani. Täytyy sanoa, että Akai ei ole päästynyt minua helpolla. Murrosikä ja henkinen tahtojen taisto alkoi Akain ollessa vajaan vuoden ikäinen ja jatkui aina yli kahteen ikävuoteen asti. Akain kanssa olen oppinut johdonmukaisuutta: mikä on kerran kielletty, se on aina kielletty. Akain kanssa täytyy olla määrätietoinen ja rauhallinen, silloin saa sen luottamuksen ja kunnioituksen.

Akaissa on nähtävissä selvästi kaksi erilaista puolta. Kotona oman perheen ja tuttujen ihmisten seurassa se on oikea Pelle Hermanni, hyväntuulinen hassuttelija. Siltä löytyy aina pilkettä silmäkulmasta ja se osoittaa kiintymystään häntä huiskuten ja mieluiten kiipeämällä ihmisten syliin. Vieraassa seurassa tai oman reviirin ulkopuolella Akaista tulee esille myös se toinen puoli. Sillon nähtävissä on se jäyhempi Akai, joka on välinpitämättömämpi ihmisiä kohtaan. Henkisen aikuistumisen ja kehityksen myötä Akailla on tullut myös esiin vahtivietti. Akai on melko tarkka omasta kodista ja pihasta, joten vieraista pihaantulijoista kuulutetaan komealla vahtihaukulla.

Akai on keskikokoinen, vahvaluustoinen uros. Akailla on hyvä punainen väritys ja kaunis ilme. Näyttelyissä olemme käyneet sen verran, että Akai on valioitunut Suomen muotovalioksi 2 vuoden ja 2 kuukauden iässä. Näyttelyissä tulemme käymään enää harvakseltaan, sillä Akai ei näyttelytilanteista ja esiintymisestä itse nauti.

Tähän ikään mennessä Akai on ollut perusterve. Eläinlääkärissä olemme käyneet vain rokotuksissa. Virallisissa terveystutkimuksissa silmissä on löytynyt mRD ja lonkat ovat C/B. Akailla ei ole ruoka-aine yliherkkyyksiä ja se pystyy syömään nappulaa, lihoja, puuroa jne. Nykyinen ruokavalio koko laumallamme koostuu raakaruuasta ja puurosta. Akailla on kohtuullisen hyvä ruokahalu ja iho-ongelmia sillä ei ole ollut koskaan elinaikanaan.

Punaista akitaurosta en ollut alunperin suunnitellut eikä se kuulunut edes sinne ”pakko saada joskus”-listalle, mutta Akai on osoittanut, että välillä täytyy tarttua tilaisuuteen ja mennä tunteen mukana. Ilman sitä, olisi minulta jäänyt tämä mahtava poika kokematta.

Kiitos vielä Jennalle tästä ihanasta uroksesta!6 vuottaNäyttelyt:


VUOSI 2013:

Pori KV, 27.07.2013
tuomari: Malgorzata Wieremiejczyk, Puola
tulos: VAK ERI2 SA PU2 VA-CACIB
arvostelu:
Excellent size and type. Good head. I would like to have better expression of head. Good neck, topline and chest. The angulation of front should be deeper. The back legs in movement is little bit narrow. Good movement, but I would have better action front legs.

************************************************


VUOSI 2012:

Helsinki KV, Voittaja 2012 09.12.2012
tuomari: Elina Tan-Hietalahti
tulos: VAL T
arvostelu:
Hyvän kokoinen, hyväluonteinen, urosmainen, erittäin hyvä pää. Voittaja-akita ilme, hyvät paksut korvat. Hyvä purenta, hyvä kaula. Hyvä runko. Oikea väritys, hyvä urajiro. Ahtaat, jonkin verran voimattomat takaliikkeet ja toinen eturaaja kiertää liikkuessa.

************************************************

Forssa KR, 14.07.2012
tuomari: Alessandra Giuseppe, Italia
tulos: VAK ERI1, SA, PU2
arvostelu:
2 years. Good size. Exellent type & expression. Correct teeth & ears. Sufficient strong in front, a little light in body. Sufficient strong in back. Sufficient moving.

************************************************

Kiikoinen RN, 17.06.2012
tuomari: Esa Ruotsalainen
tulos: AVK ERI1, SA, PU1, ROP, SERT -> Suomen muotovalio
arvostelu:
Hyvät mittasuhteet ja vahvuus. Oikeailmeinen pää. Hieman kookkaat korvat. Erinomainen rungon vahvuus. Sopiva raajaluusto. Riittävästi kulmautunut. Hyvä karva. Eturaajoissa ulkokierteisyyttä. Tasapainoiset liikkeet.

© J. Heinäaho

************************************************

Järvenpää KR, 27.05.2012
tuomari: Juha Putkonen
tulos: AVO EVA
arvostelu:
Erinomainen koko, tyyppi, mittasuhteet. Hyvä kallo-osa ja kuono. Korvat saisi asettua paremmin. Keskiruskeat silmät, jotka tulisi olla vinoasentoisemmat. Hyvä purenta. Hyvämallinen rintakehä. Saisi olla täyttyneempi eturinta. Niukka olkakulmaus. Hyvä karvanlaatu & urajiro. Taka-askel jää lyhyeksi ja etuliikkeet epävakaat. Koira ei ole tänään yhteistyökykyinen ja kiveksiä ei voida tarkistaa. Koira osoitti mieltään ja murisi, jonka johdosta palkintosija EVA.

************************************************

Hollola RN, 01.05.2012
tuomari: Paula Heikkinen-Lehkonen
tulos: AVO H
arvostelu:
Hyvä koko. Tarpeeksi vahva. Kuono voisi olla täyteläisempi. Jyrkkä otsapenge. Tummat silmät, jotka voisivat olla vinoasentoisemmat. Hyvät korvat. Lyhyt olkavarsi. Harovat etuliikkeet ja etukäpälät kääntyvät ulos. Hyvä rintakehän syvyys ja tilavuus. Häntä saisi olla korkeammalle kiinnittynyt ja takaosa voimakkaampi.


VUOSI 2011:

Voittaja 2011, Helsinki KV 04.12.2011
tuomari: Ichiro Ishikawa, Japani
tulos: ERI, NUK1, SA, PU4
arvostelu:
Very dignity impression. Strong body. Very dry bones. Head expression should be more elegant. Correct earset. Coat should be more harsh. Nice tailcarriage. Good mover.

************************************************

Helsinki Winner 2011 (KV), 03.12.2011
tuomari: Marjatta Pylvänäinen-Suorsa
tulos: ERI, NUK1, SA, PU4
arvostelu:
Hyvät mittasuhteet. Keskikokoinen. Selkeä sukupuolileima. Oikeapiirteinen pää. Tummat vinot silmät. Hyvät korvat. Hyvä kaula ja selkä. Hieman ala-asentoinen häntä, joka saisi kiertyä tiukemmin selälle. Hyvä rungon syvyys. Riittävästi kulmautunut edestä ja takaa. Liikkuu takaa hieman ahtaasti. Hieman jäykät etuliikkeet. Joustava sivuaskel. Hieman ulkokierteiset etukäpälät.

© Anna Ylhäinen

************************************************

Hyvinkää RN 17.09.2011
tuomari: Maija Mäkinen, Suomi
luokka: NUO
tulos: EH
arvostelu:
Maskuliininen nuori uros, jolla hyvät mittasuhteet. Hyvä pää ja oikea itämainen ilme. Hyvä asentoiset korvat, silmät ja purenta. Hyvä kaula ja ryhti. Hyvä rintakehän muoto. Kauttaaltaan vielä kapea. Kääntää eturaajoja ulospäin. Polvikulma voisi olla selvempi. Oikea karvanlaatu, turkki ei ole parhaimmillaan. Liikkuu kapeasti takaa ja työntö saisi olla parempi. Hieman löysä edestä. Hyvä luonne ja käytös.

************************************************

Tervakoski KV 27.08.2011
tuomari: Tuula Savolainen, Suomi
luokka: NUO
tulos: H
arvostelu:
18kk, hyvä sukupuolileima, hyvät mittasuhteet, hyvä pää joskin hieman kookkaat korvat. Kuono voisi olla aavistuksen vahvempi. Hyvä tilava runko, hieman ulkokieteiset eturaajat, suorat olkavarret ja ranteet. Polvikulmaa tarvitsee vielä lisää. Hieman luisu lantio ja alaskiinnittynyt häntä. Hyvä karvanlaatu, hyvä raajaluusto. Liikkeiden tulee kauttaaltaan vakiintua ja tasapainoittua.

************************************************

Helsinki KV 24.07.2011
tuomari: Hans Almgren, Ruotsi
luokka: NUO
tulos: ERI, JUK1, PU1, ROP & SERT & CACIB
arvostelu:
Bra storlek. Maskulint huvud med kraftfull nosparti. Utmärkt pigment. Små trekantiga ögon. Väl framåtburna öron av bra storlek. Lagom hals. Bra benstomme, samlade tassar. Stark rygg. Lika lätt vinklad runt om. Strittig päls. Bra hårstruktur på täckhår. Borde vara stabilare i fronten. Tillräcklig steg. Trevlig temperament. Bra urajiro tecknar.

************************************************

Hyvinkää KR 09.07.2011
tuomari: Esko Nummijärvi
luokka: NUO
tulos: H
arvostelu:
Rotutyyppi: erittäin hyvä. Hieman takakorkea, jolla kevyt pää. Kauniisti suuntautuneet korvat. Kauniit kolmiomaiset silmät, lyhyt kaula. Hyvä selkä. Kauniisti kiertyvä häntä, hyvä rintakehä. Poikkeuksellisen suora edestä ja takaa. Hieman harottava karvapeite, saisi olla plyyshimäinen. Liikkuu ja esitetään hyvin.

************************************************

Riihimäki KR 18.06.2011
tuomari: Petrus Rosenboom, Belgia
luokka: JUN
tulos: ERI, JUK1, PU1, ROP & SERT
arvostelu:
15 months big and strong strong (luki kahteen kertaan, toim. huom.) male. Head with wide skull, small ears. Small typical eastern eyes. Good stop. Strong mouth with scissor(?) bite. Almost square body. Deep chest. Straight back. Sufficient angulations. Substance will come. Healthy coat. Very nice urajiro. Good movement with typical tail carriage.

************************************************

Lahti Kv 22.04.2011
tuomari: Johan Juslin, Suomi
luokka: JUN
tulos: EH
arvostelu:
Suhteellisen neliömäinen uros, jolla hyvä luusto. Uloskierteiset etukäpälät. Melko vinoasentoiset silmät. Hyvin kannetut, paksut korvat. Puutteellinen eturinta, mikä heijastuu etuliikkeisiin. Liian taakse laskeva lantio, matalalle kiinnittynyt häntä. Niukat polvikulmaukset. Löysät etuliikkeet.

************************************************